mandag 9. november 2009

Sylvias vanter...

Jeg er fast leser av Sylvias blogg, Ost, kjeks og rødvin, og den kan jeg anbefale på det varmeste. Den handler ikke bare om mat og drikke, men også litt reisebrev, litt interiør, litt butikk – og masse garn og strikking og livsglede. I sommer skrev Sylvia om disse vantene, som de solgte som en pakke med garn og oppskrift i butikken der hun jobber (bilde ganske langt ned i innlegget). Jeg vet sannelig ikke om de har noe navn, men jeg kaller dem Sylvias vanter.

Jeg har strikket vanter hele mitt strikkeliv, og syns i grunnen ikke det er noen heksekunst – men jeg er lett å lede, og her ble jeg litt besnæret av at Sylvia beskrev dem som ”ikke for amatører”. Det hørtes så spennende ut at jeg bestilte en pakke.

Fargene er så vakre – gammeldagse husflidsfarger i duse toner, bortsett fra den røde, som virkelig lyser opp i landskapet. Jeg synes disse fargene slår det meste. De minner meg om vevde gamle åklær, slike vi liker å henge på hytteveggen her i Norge, og noen fine gamle gensere fra 50-tallet som vi arvet som barn fra noen slektninger som var mye eldre enn oss. Det er kanskje ikke så tydelig på bildene, men fargene er lys grå, sinoberrød, bondeblå, oker og brunsort.

Dette strikketøyet har jeg kost meg skikkelig med. Det tok sin tid, men nå er det ferdig. Garnet Rauma Prydvev 2-trådsgarn - er hardt som hyssing og tilsynelatende like sterkt også, og det var absolutt en fordel å strikke med metallpinner.

Selve vanten var enkel å strikke – helt vanlig vante med vrangbord, tommelkile og fem fingre på hver hånd. Utfordringen her var det harde garnet – det ble veldig vanskelig å strikke pent – men til gjengjeld er de antakelig mye sterkere enn vanlig, myk ull. Det gikk med ca 80 gram garn, og jeg strikket med Addi metallpinner nr 2,5. Etter å ha slitt ut tuppen på de fleste trepinnene mine, blir jeg i grunnen mer og mer glad i Addi metallpinner i de tynneste størrelsene, fra nr 3 og nedover.

Det har vært en del skriving på nettet i det siste om at engelske oppskrifter er mye mer detaljerte enn norske. Og i hvert fall denne oppskriften her – som var ytterst sparsomt beskrevet. Men jeg har jo strikket vanter før, så det gjorde ingen ting. Det var heller ikke noe mønsterdiagram, bare et blekt foto av vanten. Heller ikke noe problem, for mønsteret var heldigvis veldig enkelt.

Utfordringen her, folkens, kan dere gjette hva den var? Ta en titt på bildene: Når det er fem farger på hver finger, fire av dem ytterst i tuppen, hver av dem med to trådender, på ti fingre – hvor mange tråder blir det å feste da??? Hundre – bare på fingrene! I tillegg til en del på selve vanten også. Og hvordan fester man ni stive tråder ytterst i en fingertupp uten at det blir klumpete eller synes? Hvis noen vet svaret – vennligst let me know!

Men fine ble de! Og varme. Vel verdt strevet. Disse kommer jeg til å bruke mye.

17 kommentarer:

 1. De ble knallfine!! Og du har helt rett ang. fargene - de har hele barndommen min i seg de vantene der.

  Jeg har strikket hansker EN gang i hele mitt liv. Jeg våkner fortsatt opp skrikende midt i natten og har drømt at jeg må strikke et par til så noen gode råd mht. festing av tråder har jeg ikke. Men jeg er skikkelig imponert, det er jeg.

  PS. Det haster IKKE med garn.

  SvarSlett
 2. Å vad vackra! Nu blev jag sugen, särskilt som du beskrev färgerna...

  SvarSlett
 3. Helt enig, fargene er nydelige og bringer minner fra barndom og tidligere år. Vi hadde en vevd løper i de fargene husker jeg. Nå nærmer jeg meg ferdigstillelse av mine Knotty-vanter også, og det var faktisk ikke så vanskelig som jeg trodde! Ha en fin dag! :)

  SvarSlett
 4. Flotte vanter! Ikke bare barndomsminner for meg, de er også veldig lik Vestfoldløperen som jeg har liggende her :0))

  SvarSlett
 5. Fine hansker, jeg er enig i at de minner om åklemønster og gamle dager. Når det gjelder trådene har jeg ingen gode råd å komme med, jeg tror nok at jeg ville ha gått rundt med lange ufestede tråder inni alle fingrene ;-)

  SvarSlett
 6. Dette ser komplisert ut uansett, spør du meg. Så mye mønster og særlig i fellinga på fingertuppene. Tenkte i første omgang ikke på trådfestinga nå, selv om det alltid er en viktig faktor for meg :) Det ser da ut til at du har klart det riktig bra, det stive garnet til tross. Kjempeflotte, men ikke noe for min tålmodighet, hehe.

  SvarSlett
 7. Dei ser veldig fine ut, og er sikkert gode og varme også!!

  SvarSlett
 8. De ble bare knallfine. Og helt enig med deg at de likner litt på sånne åkleer. Flott at en kan hente opp tradisjoner og få det til å bli lekkert. Ønsker deg en riktig god uke.

  SvarSlett
 9. Åh de er vakre! De er bare SÅ meg at jeg burde jo bare strikke de :-) Men så stivt garn da... Hmmm jeg må nok i tenkeboksen... Kan se for meg en utfordring i festing av tråder her ja, det må jo ha tatt lenger tid enn å strikke vantene :-) Ang mynt/sminkepungen min - står det 40 cm glidelås i beskrivelsen, ja da ser ikke jeg noe alternativ hehe. En dag blir jeg kanskje så dreven at jeg kan tenke litt selv når jeg sitter ved symaskinen også :-) Og ja her er det snakk om store penger - parkometerpenger - det er jammen meg dyrt nok :-) Tusen takk for ros forresten, jeg er umåtelig stolt av denne syprestasjonen :-) Ha en fin dag - her skinner sola!

  SvarSlett
 10. Noe av det fineste innen vanter jeg har sett! Skikkelig flotte farger som minner litt om tradisjonsrik husflid som du beskriver.
  Men kan tenke meg jobben med festing av tråder:D
  Men gled deg over resultatet, for det ble flott!!
  ha en god dag og klem fra meg;)

  SvarSlett
 11. Nydelige vanter altså. Tror jeg har strikket vanter en gan i mitt liv, og det var på skolen for hundre år sia......
  Klem

  SvarSlett
 12. Så nydelig og så mye arbeid. Jeg tror nok for en dreven strikker som deg var dette et kjekt arbeid.
  :-)

  SvarSlett
 13. Ja, jeg slutter meg til de andre her. Dette var flotte vanter og fargene var flotte tradisjonsfarger. Et flott stykke husflid;-)

  SvarSlett
 14. Så flotte,fine farger og litt av en jobb vil jeg tro! Har dessverre ingen råd ang trådfestingen.
  Ang maling av lysestaken er jeg litt usikker. Men den kostet bare 40,- kr på bruktbutikken, så er ingen krise om det ikke blir bra.
  Ha en fin kveld videre :)

  SvarSlett
 15. Fantastisk Anne! Slike flotte vanter har jeg alltid ønsket meg ;)
  Men strikke skal jeg ikke, jeg tror det er veldig vanskelig med alle disse fingerene!

  SvarSlett
 16. De er tantastiske! Jeg liker alle de fine fargene du har brukt og ble mektig imponert over alle fargene på tuppen!!! Skikkelig inspirert!
  ~Emily

  SvarSlett
 17. Jättevackra!!
  Tänk om en annan kunde göra sådana

  Kram

  SvarSlett