tirsdag 17. november 2009

Pure silk...

Dette er prosjekt #6 i Novemberutfordringen.
I går sydde jeg ferdig den grå genseren (foto litt nedi innlegget). I dag er den klar - igjen.

(Litt sliten og influensablek, men se på genseren, ikke på meg. Her er den fiks ferdig!)

Den har nemlig levd et tidligere liv. Dette var den aller første ovenfra-og-ned-genseren jeg strikket, og den var ferdig allerede i fjor sommer. Jeg brukte den en hel del, og likte den bedre og bedre - bortsett fra én ting: Den ség i halslinningen. Jeg kunne ha den på meg en time eller to - og den skled nedover skuldrene. Så måtte den vaskes og krympes tilbake til start, og så var det på'n igjen. Den lå an til å bli utvasket i rekordfart, og måtte livreddes.


Jeg bestemte meg for å sy et bånd langs halslinningen. En smal sak, tenkte jeg. Men - Ting Tar Tid, og nå har den ligget klar med knappenåler i aldri så lenge. Og NÅ er den endelig ferdig - hurra!! Jeg sydde i en hekte også, etter å ha vurdert og forkastet ca en million knapper. Store hekter, av typen som brukes i pelskåper blant annet, er egentlig et ganske smart triks.

Her er den foreviget i fjor sommer - før bånd og hekte:


Jeg falt for garnet i en lokal garnbutikk, syntes det var fascinerende at ren silke kunne ha et så grovt uttrykk, nesten som tweed. Idena Silke het garnet. Jeg kjøpte tilhørende oppskrifthefte og skulle strikke en jakke. Men - kjemien stemte ikke - garnet og oppskriften kledde ikke hverandre og jeg likte ikke jakken, så den ble rekket opp. Nytt forsøk etter eget hode - det ble også rekket opp. Akkurat samtidig dukket denne beskrivelsen opp på nettet, og så brukte jeg den som utgangspunkt og strikket meg en genser. Jeg ville ha en smalere modell, innsvinget, og gjorde mange endringer underveis, men det var en utmerket grunnbeskrivelse. Siden det var første gang jeg strikket ovenfra og ned, var det utrolig fascinerende å se hvordan genseren vokste frem og passet som et skudd til min bulkete kropp. Sånn i all beskjedenhet liker jeg min versjon bedre enn originalen, men smaken er jo forskjellig, heldigvis - ellers hadde vi jo alle gått rundt i samme genseren. Jeg skulle ha en enkel genser - til jeans, som er min grunnutrustning. Og det var akkurat hva jeg fikk.

Modellen er rask å strikke - det er bare rettmasker, med "hentemasker" (aner ikke hva det heter jeg, når man tar av en maske på annenhver rad) som gjorde det litt mer spennende å strikke. Jeg felte og økte i rettmaskene mellom disse stripene rundt hele bolen for å få frem fasongen på genseren. Meget enkelt og effektivt.

Til å begynne med likte jeg ikke garnet. Det var stivt og langsomt å strikke med. Men det var vakkert gråmelert, og silke er silke, så jeg holdt ut - og det er jeg glad for. Genseren har blitt myk og behagelig i bruk, og faller tungt og fint. Jeg liker lange gensere, så at den har seget noen cm på lengden gjør ingen ting. Og nå holder forhåpentligvis halsen seg sånn noenlunde på plass også. Silke er egentlig enda bedre enn ull - for det er svalt når det er varmt og varmt når det er kaldt - og hva mer kan man ønske seg av en genser?? Man skal slett ikke se bort fra at jeg strikker en til etter samme grunnmodell, om jeg finner et tungt og lekkert garn som passer - Drops Silke Alpaca kan jeg tenke meg er midt i blinken her (men Drops - ærlig talt - sånn kan dere rett og slett ikke stave! Silkealpakka heter det!). I grått, slo det meg, siden det kommer i en lekker sølvgrå farge - men så kom jeg på at jeg har jo allerede en grå genser da... Hmm.

Nå er genseren klar for sitt nye liv. Den kommer til å bli mye brukt. Og jeg er klar for å gjøre ferdig neste prosjekt fra strikkekurven - de Brune Vottene.

22 kommentarer:

 1. Kjempefin! Og den kler deg godt :)

  SvarSlett
 2. Enkel, effektiv og veldig fin på deg! Det ble en veldig bra silhuett på grunn av "hentemaskene". Forhåpentligvis fungerer båndet som det skal, slik at du kan bruke genseren masse :)

  Jeg kan forøvrig ikke anbefale Drops silkealpakka - på meg klør det garnet helt uutholdelig mye. Du store alpakkas Babysilk og Regia Silk er etter min mening bedre alternativ med silkeinnhold - men det er jo tynnere garn, da.

  SvarSlett
 3. Så fin den blei, og så fin den satt. Hvis du føler deg influensasliten er kanskje ikke grå den beste fargen å modellere i, he, he. (Men hva er det med oss damer, jeg ser bare en flott dame, jeg, mens du bare ser sprekkene?)

  SvarSlett
 4. Det er ingen bulker her igården. Du er kjempefin både du og genseren. Jeg liker silke godt selv, men den har en tendens til å sige i strikk. Noen ganger er det flott, noen ganger er det best når plagget er nyvasket. Bra at du klarte å shape up din. :-)

  SvarSlett
 5. Så fin genser!
  Og jeg er hjertens enig i at Silkealpakka er eneste rette stavemåte. Eventuelt med bindestrek.
  (Enig med Pinneguri også, du ser fin ut. :))

  SvarSlett
 6. Så flott at du fikk redda genseren da! Den ser jo bra ut på deg!!!=D
  Gratulerer med vellykket fullført redningsaksjon=)

  SvarSlett
 7. Takk for at det er flere enn meg som henger seg opp i ordelingsfeil. Det er mye Baby Ull i omløp.

  Og for en flott genser! Har strikket noen med samme hentemasketriks, og de er av favorittene mine, feks Viften til Isager og Stikkelsbær av Annette Danielsen. Det blir så stilig forming når man feller mellom hentemaskene.

  Og den satt som et skudd! All ære til å klare å strikke med et sånt garn, jeg har det liggende (silke på salg var for fristende) men har ikke klart å finne det rette prosjektet ennå.

  SvarSlett
 8. Smadderflot trøje - og som den dog klæ`r dig:-)Rigtig flot!

  SvarSlett
 9. Så fin den ble, godt å bli ferdig. Kjenner det med tid, har ei jakke jeg skulle gjort noen enkle grep på.

  SvarSlett
 10. Rålekker! Og det å gjøre seg ferdig med ting, det er visst veldig lurt. Og tilfredsstillende. Jeg har visst en bunke med arbeid det ikke gjenstår så mye på liggende her. Vel, det ser ikke ut som om den lider noe nød..

  SvarSlett
 11. Wow den var fin! Og grått er lekkert uansett - influensalook eller sommerbrun :-) Slikt garn har jeg aldri strikket med, men det er kanskje en god idè å prøve - det må jo være flott til plagg som skal falle litt tungt... Hmmm - du setter mange griller i hodet mitt du :-)

  SvarSlett
 12. Den var kjempefin! Likte godt både fargen og fasongen på den, fint når det er litt lengde på den :)

  SvarSlett
 13. Den var fin til deg! Rart at sånne små fikseprosjekter skal ta så lang tid! Har en jakke jeg skal sy to trykknapper i, men blir det gjort? Nei. Ja til silkalapakka uten orddeling og c. Ha en fin kveld! :)

  SvarSlett
 14. Genseren var flott. Men......... mest av alt ville jeg bare legge igjen store smil her inne. Flott blogg med masse nydelige arbeider. Takk for titten

  SvarSlett
 15. Lekker den da. Og hvis det er sånn du ser ut når du er sliten og influensablek - tja - hva skal jeg si da - jeg ser ikke så bra ut når jeg er i toppform engang.

  Silke er herlig. Er helt enig - og det er herlig når favorittplagg kan bli reddet og få nytt liv.

  :)

  SvarSlett
 16. Virkelig flott og den sitter jo så fint. Jeg liker også lange gensere og grått.

  Syns du er flink som ikke gir deg før du er fornøyd.

  Ønsker deg en god torsdag. Turid

  SvarSlett
 17. Flott genser! Du har "gåpåiver" synes jeg. Holder meg mest til småplagg - det må gå så fort skjønner du;-)
  Kos deg i regnværet!

  SvarSlett
 18. En flott genser på en flott modell! Den likte jeg, enkel men alikevel så fin.
  Må bare si at DSA har også Silkealpakka, altså.......
  Jeg strikker og strikker på alle prosjektene mine på en gang. Det betyr at ingenting er helt ferdig, og ingenting å vise frem.
  Men snart er det helg, og jeg håper å få noe ferdig da.
  Ps: Har kjøpt vitaminer i dag, og håper de virker. det er no vonde greier som drikkes....gulp!

  SvarSlett
 19. Så himla ursnygg du är i din fina tröja!

  SvarSlett
 20. Flott! Og etter å ha lest innlegget ditt tror jeg inspirasjonen til å starte på nytt strikkeprosjekt er der. Og det er bra, jeg trenger sofahåndarbeide også, kan ikke bare sy, det blir litt for isolert i f t familien.

  SvarSlett
 21. Genseren ser kjempefin ut. Så godt at du klarte å fikse den :-)

  SvarSlett
 22. Hei og takk for kommentar på bloggen min.
  Denne genseren var jo riktig så fin! Mye annet fint du lager også ser jeg:)

  SvarSlett