onsdag 25. november 2009

Lyspunkter...

Klag ikke under stjernene over mangel på lyse punkter i ditt liv.
Henrik Wergeland
Finn lyspunktene: Prøvedrikker ny kopp fra Green Gate, brenner duftlys som heldigvis ikke dufter for mye, studerer lyspunktene rett foran min egen nese - mens jeg venter på lysere tider. Heklet brikke made by me, voksduk fra Kremmerhuset, fyrstikk fra Swedish Match, tidligere Nitedals Tændstikfabrik.

Hvorfor står det Hjelpestikker og ikke Fyrstikker på esken? Jo, i 1922 ble det opprettet et fond som skulle hjelpe fyrstikkpikene på fabrikken. I dag går pengene til forskjellige veldedige formål. Avhengig av hvilken type eske du kjøper, går mellom 3 og 10 øre av salget til fondet. Hittil har hjelpestikkefondet delt ut 51 millioner kroner. Nå for tiden deles det hvert år ut en pott på 500 000 kroner til et veldedig formål.

Tændstikfabriken lå først på Markerud i Nittedal, men ble revet da fabrikken ble flyttet til Oslo. En av mine forfedre kjøpte noen av de røde teglstenene fra fabrikken for å bygge fjøs. Fjøset står den dag i dag på gården der jeg kommer fra. Så jeg har vokst opp med en ørliten flik fyrstikkhistorie.

15 kommentarer:

 1. Så morsomt med mursteinene, regner med at det ble noen for å få bygget et fjøs. Her går det også i stearinlys og fokus på lyspunkter, en sløvende slappe av dag før juleforberedelsene fortsetter... Ja ikke det at jeg endevender huset før jul, men med begrenset energi må det tas i passelige mengder til riktig tid :-) Håper koppen svarte til forventningene - kos deg :-)

  SvarSlett
 2. Artig med fyrstikkhistorien. Vi fra bygda mi har også fyrstikker i genene. RAufoss Amunisjonsfabrikk begynte nettopp som fyrstikkfabrikk. Et ganske farlig arbeid pga svovelbruken.

  SvarSlett
 3. Ikke ofte man bruker fyrstikker idag, men har noen esker selv.
  Kos deg videre og klem fra meg;)

  SvarSlett
 4. Egentlig synd at norske fyrstikker blir svenske!? Morsomt med teglsteinene!! Hyggelig med fine kopper!! Hilsen AnneK:-)

  SvarSlett
 5. Heisan! Skal du ha lys så får du lage det selv - for i dag har det vært trist her hos meg i allefall:) Kos deg i kveldsmørket - nå er november på hell og snart snur sola. Jippi!

  SvarSlett
 6. Koselig med fyrstikkhistorien. :-)

  SvarSlett
 7. Så koselig du formidler gammel historie, tusen takk!!

  SvarSlett
 8. Herlig :) Fint med litt historie.faerge

  SvarSlett
 9. Oj, så artig med mursteinene.
  Synd at de flyttet og fortsatt flytter produksjon av ting ut av landet.
  Ha en god dag!

  SvarSlett
 10. Artig med litt historie i novembermørket. Fikk meg til å tenke på første gang jeg ble lurt til å tenne på en fyrstikk.Det må jeg skrive ned til barnebarna....
  Klem :)

  SvarSlett
 11. Hei igjen, jeg leser kommentaren min litt over her og lurer veldig på hva det siste ordet der betyr... :) Takk for skryt på bloggen min vedr. Winter W teppet, og vedr. hest og alt det der så var det et slags hjertesukk, det er ikke jeg som maser, mener jeg ;) , jeg blir mast PÅ.

  SvarSlett
 12. Heisann, igjen, nå vet jeg hva ordet var! Sikkert en sånn sikkerhetskode som landet i feil rute...! Og beklager at jeg ikke skjønte at du skjønte at det ikke var jeg som ønsker meg gullfisk og utvekslingsstudent og hest og sånt... ;)

  SvarSlett
 13. Haha, så søt kopp!!!

  SvarSlett
 14. Jeg var ikke klar over dette,da har jeg lært meg noe nytt.
  Ha en fortsatt fin søndagskveld.

  Adventsklemmer fra Pernilla.

  SvarSlett
 15. Det var en hyggelig historie, Anne.
  Fyrstikker er barndomsminner. Bare lukten av en tent fyrstikk!
  Det var stas å få lov til å tenne på lys, med foreldrenes nærvær, selvfølgelig. En gang uten, så tok jeg og en venninne fyr i en gardin. Det gikk bra, da! men en gang brant jeg nesten opp håret mitt, da var jeg voksen. Historien kommer.......har jo mange av de på lager, med meg i hovedrollen, hehe
  Ønsker deg også en fiiiin uke!!! Klem

  SvarSlett