onsdag 21. oktober 2009

Lett som en fjær...

Gjett om jeg er glad for at jeg kom meg ut på tur i forrige uke og ukene før i det strålende høstværet - for nå stråler det ikke mer, det er regn og tåke og surt og kaldt så langt meteorologene kan se. Nå sitter jeg her med sår hals og lavtrykket nedover skuldrene, med ullsokker og glohet te og stearinlys - og burde egentlig sture. Men jeg orker ikke å sture - jeg liker best å være i godt humør jeg!

Da jeg var liten, sto det ofte dikt i lesebøkene på skolen. Tunge, dystre dikt fra nasjonallitteraturen - som jeg ikke forsto. Jeg likte ikke dikt. Men så oppdaget jeg mors Gruk-bøker i bokhylla, og det forandret alt. Det fins et gruk for enhver anledning, og de bringer alltid smilet frem. Dette har alltid vært én av mine favoritter - og perfekt på en dag som denne:

Forkølet

Jeg er så forkølet, forpint og besværet,
og det er så synd og så trist,
og jeg er så syg, som ingen har været -
siden jeg var det sidst.

Og jeg ligger i sengen og tænker kun på
at jeg har det så vederstyggeligt,
og er så elendig og mishandlet, åh!
Og det er i grunden så hyggeligt.
Piet Hein

Jada. Sånn er det i dag. For en stund siden ble Ishbel-sjalet mitt ferdig, men jeg har jo ikke vist noen ordentlige bilder av det enda. Du kan se det på Ravelry her.

Myke fakta:
Oppskrift: Ishbel av Ysolda Teague, den største størrelsen
Garn: Chili Gredelin Titania, i fargen Simply Red, 60 g. 80% merino og 20% silke, 725 m/100 g.
Pinner: Addi lace #4

Det er ikke noen særlig original modell å strikke - over 3600 andre har gjort det samme, i følge Ravelry. Ikke så rart - det ser bra ut og er superenkelt å strikke - hva mer kan man ønske seg av et sjal? Det svinger litt opp på sidene, og er derfor lett å drapere rundt halsen, både som skjerf og sjal.

Til tross for at mønsteret er så enkelt, eller kanskje nettopp derfor, greide jeg likevel å strikke feil opptil flere ganger. Konsentrasjon er nok et nøkkelord her... Det er effektivt, men ikke alltid så lurt, å lese og strikke og blogge osv. samtidig. Jeg rekket opp og rettet opp flere ganger - likevel oppdaget jeg en forskyvning i mønsteret da jeg blokket sjalet. Men pytt pytt - ingen jeg kjenner legger merke til sånt. Det syns ikke heller, når man bruker det som skjerf. (Og det er i den uskarpe delen av bildet, så du kan forhåpentligvis ikke se det du heller ;-) )

Garnet er et tynt merino/silkegarn fra Chili Gredelin. Det er jo ingen hemmelighet at jeg er svak for garnet derfra. Kia farger garnet selv, i små volum, så det er som regel bare én sjanse til å kjøpe garn du liker fra nettbutikken. Jeg hadde bare 100 g og var redd det ikke var nok til den største størrelsen. Men garnet var superdrøyt - sjalet veier bare 60 g og er lett som en fjær.

Titania er veldig godt å strikke med, og gir et tynt og delikat sjal. Det blokker fint også, og holder fasongen. Ikke krøller det heller. Nå gjenstår det bare å se om det nupper i bruk.

Fargen, Simply Red, er vakkert blekrød og passer perfekt til Dattera, som er blond og gråøyd (bak solbrillene). Planen var å fotografere sjalet - med modellen inni - i dagslys da hun var hjemme i helgen. Men - det ble ikke tid til det. I stedet ble det noen snapshots i full fres på vei til t-banen. Når man til hverdags bor på et lite sted med bare én klesbutikk, er det ikke til å unngå at storbyen kaller når man er hjemom og har muligheten og er 17 år. Pulsvantene mine i varm og myk alpakka fikk også være med på jentebyturen.

Nå er Ishbel med på treningstur i de østeriske alper. Det blir spennende å se om det tåler påkjenningen - et spinkelt blondesjal i selskap med røffe klær i fleece og mikrofiber med borrelåser og glidelåser og det som verre er...? Det har i hvert fall fått sin egen reisepose så det ikke skal bli dratt ut altfor mange tråder underveis. Med ikke-matchende, norsk sløyfe. Det var Dattera som valgte båndet - fra skuffen med mye rart i. Posen er heklet i halvstaver av Gjestal Baby Bomull fra resteposen.

Jeg vil også ha en Ishbel - jeg har en bunt Titania til, i vakkert gråblå.


16 kommentarer:

 1. Det ble nydelig! Jeg strikket det minste sjalet og kunne godt tenkt meg et større også. Os så strikket du pose til!! Jeg er skikkelig imponert nå altså. Det var i grunnen en god julegaveide det. Det blir nok noen skjerf/sjal til presanger til jul og med en sånn liten pose blir det jo helt fantastisk. Så takk for den ideen.

  Bildene dine er foresten flotte, du er dyktig til å fotografere.

  SvarSlett
 2. Nydelig sjal. Skulle ønske jeg fant konsentrasjon og utholdenhet til et sånt, men.....;)
  Kjempelurt med pose til, du er et oppkomme av ideer til en træg totning. Du kunne umulig ta særlig skade av de ukene du bodde på Gjøvik da du var liten, hehe.

  SvarSlett
 3. Oj - det ble et lekkert sjal! Det SER lett ut også - flotte bilder. Håper du får det tilbake i god behold.
  Håper forkjølelsen gir seg, inntil den viker får du kose deg som best du kan:-)

  SvarSlett
 4. Verkligen jättefin! Jag håller också på med en Ishbel, men min kommer bli tung som en sten ;) Gissar på att den slutar på 200 g!

  SvarSlett
 5. Godt du beholder humøret, tror forkjølelsen gir seg fortere da;)
  Nydelig sjal og så artig med den hekleposen!
  Ønsker deg god bedring og klem fra meg;)

  SvarSlett
 6. Nydelig sjal! Jeg har et hespe av Chiligredelin Titania i beige/rosa-toner. Det skal også bli sjal etterhvert, gleder meg til det når jeg ser hvor fint dette ble!

  SvarSlett
 7. Heilt fantastisk! bade dikt og sjalet :)
  Jeg holder på å strikke en Ishbel også og er veldig redd jeg har ikke nog garn. Har 1000 meter merino-silke fra Fyberspates. Når jeg leser at du har brukt sa lite har jeg håp. Takk :-))

  SvarSlett
 8. Nå fikk jeg virkelig lyst til å leke hermegåsa, for makent til nydelig sjal!!!
  Jada, jeg vet jeg har nettopp strikket mitt eget i nydelig geitegarn, og nesten samme farge.... Men så har jeg da også 100g 1-tråds geitegarn liggende her......
  Tøft at datteren vil bruke det du strikker. Hun var skikkelig moderne og stilig på en gang!!!

  SvarSlett
 9. Åh, Ishbel er nydelig, og heldig som har deilig sovepose å bo i.

  SvarSlett
 10. Kom innom her gjennomen annen blogg. Syns dette sjalet var helmax og frister meg til å prøve. Men jeg har så mange ideer at mye ligger på vent.

  SvarSlett
 11. Nyydelig sjal, det ser absolutt florlett ut. Og nydelig datter også.

  SvarSlett
 12. Kjempeherlig sjal!!! :) Nydelig mønster.

  SvarSlett
 13. Nydelige bilder av et nydelig sjal! Får mer og mer lyst til å fullføre mitt. Men jeg vet jeg må sitte å telle og knote for å finne ut hvor det ble feil da jeg la det fra meg sist...=P
  Det frister liksom ikke...
  Ikke så lenge jeg har noen julegaver jeg heller burde konsentrere meg om. Så da får heller Ishbel vente. Til jul kanskje?

  SvarSlett
 14. Den är så vacker - varför är det så lite sticktid och så mkt jobbtid...

  SvarSlett