søndag 4. oktober 2009

En farlig dame…


Ysolda Teague er en farlig dame. Hun smiler så blondt og fagert til deg på bilder, men har du først strikket ett av hennes design, er du hekta. Etter Rose Red måtte jeg bare strikke en lue til, denne gang ble det Gretel.


Rose Red var et morsomt design å strikke. Man strikker i vei med helt alminnelige strikkemasker, og vips – før du vet ordet av det, har du en vakker blomst. Like magic! Raskt gikk det også. Gretel er mer forutsigbar, her er det fletter, og kun fletter, som gjelder. Jeg elsker fletter. Helt siden jeg så en genser som tante hadde strikket med fletter på da jeg var ganske liten, har jeg vært fortapt, og da jeg fant ut hvor enkelt det var noen år senere, og at jeg kunne få til dette selv, ble jeg helt henrykt. Jeg var ikke store jenta da jeg strikket min første arangenser. Den ble riktignok aldri helt ferdig, men jeg lærte veldig mye!


Jeg har et helt ukomplissert forhold til flettepinner, likevel brukte jeg denne anledningen til å lære meg å flette uten flettepinne. Grumperina har en fin tutorial. Lett og raskt, og skal du først lære deg en tidsbesparende teknikk, anbefaler jeg denne. Men selv uten flettepinne tok denne lua sikkert dobbelt så lang tid å strikke - for vi snakker om mange fletter her.

Det ble litt kluss med flettingen på toppen. Jeg syns det ser ut som en feil i oppskriften, men siden 1246 stykker på Ravelry har strikket denne lua uten å kommentere dette, er det nærliggende å tro at det er meg som har rota litt her... Sånn går det når man strikker og leser og prater og ser på TV samtidig – det setter sine spor. Syns ikke det gjorde noen ting jeg, faktisk syns jeg at min versjon ble vel så fin, sånn i all beskjedenhet. Pytt pytt.

Lua ble litt romslig, så jeg blokket den ikke. Jeg er ingen stor fan av blokking, og skjønner ikke hvorfor man skal blokke alt mulig, til og med glattstrikkete gensere og sokker. Amerikanerne er jo helt rå til å blokke, men hvorfor? Litt av spensten, selve ullas sjel og sjarm, forsvinner jo når man blokker. Noen ganger er det nødvendig å blokke, for å få frem mønsteret – som i blondestrikkede sjal og Rose Red. Andre ganger kan det redde et plagg som f eks er for lite, for kort eller for smalt. Men ellers, når alt passer, syns jeg det er finere uten blokking. Men – her som ellers i livet – det er smak og behag.


For øvrig syns jeg fasongen på denne lua er hakket bedre enn Rose Red. Jeg kommer nok til å bruke begge to mye. Etter intens lue-prøving med håret rett til værs, konstaterte Dattera likevel at det var Selbu-lua mi fra i fjor som stakk av med seieren. Men luene mine får du aldri – og det går helt fint, for mens jeg elsker bereter, foretrekker hun toppluer og mer slappe luer. Flaks!

Garnet er nok en gang Malsens 2-tråders Kirkcaldy, i fargen Blåbær. Fargen er så utrolig vakker – blå og lilla og litt sort. Jeg kan godt tenke meg å strikke en flettegenser i denne fargen – for eksempel Alice Starmores Kilronan. Jeg har alltid drømt om å strikke denne genseren – men da skal strikkekurven min først være tom… Boka den står i, The Celtic Collection, er den vakreste strikkeboka jeg har. Det er mange modeller her jeg godt kunne tenke meg å strikke.


Harde fakta:
Garn: Kirkcaldy 2-tråders ull fra Malsen og Mor, 75 gram (= 1,5 nøster) , i fargen Blåbær (= blålilla)
Pinner: Liten rundpinne og strømpepinner nr 4
Oppskrift: Gretel av Ysolda Teague
Størrelse: Slouchy. Men jeg kunne nok godt ha strikket Regular. Jeg brukte annet garn og pinner enn i oppskriften, så det ble rent sjansespill. Men det gikk bra – igjen.

Dattera var hjemom som snarest på høstferie et par dager, og jeg hadde håpet å få henne til å stille opp som modell. Men tiden gikk så fort, og like plutselig som hun kom, hadde hun forsvunnet igjen. Så det ble en annen modell denne gangen. Hun var samarbeidsvillig og grei, men mista piffen etter noen få bilder, så det ble bare noen raske bilder i hui og hast.


Etter Gretel måtte jeg bare strikke et Ysolda-design til, denne gang ble det Ishbel. Ysoldas mønstre er veldig enkle og greie å strikke etter, men – når man strikker og leser og prater og ser på TV samtidig, setter det sine spor. Jeg må ha rotet med diagrammene, og nå har jeg sittet halve dagen og plukket opp igjen. Men jeg blir vel ferdig til slutt. Garnet er deilig, bløt merinosilke fra Chili Gredelin. Lett som en fjær.Ha en fin kveld!

13 kommentarer:

 1. Det var virkelig flotte luer! Jeg er altfor lat til å blokke så mye, klarer såvidt å presse meg selv til å blokke et sjal i ny og ne.

  SvarSlett
 2. Disse luene dine er bare helt supre! Har litt angst for luebruk, men denne kan muligens passe meg også;) Den er ihvertfall lekker!
  Ha ei flott uke og klem fra meg;)

  SvarSlett
 3. Enda en fin lue. Og så fin modell da ;) Er det bare jeg som ikke finner noen lue som passer til mitt rare hode tro......

  SvarSlett
 4. Wow denne var flott. Dessverre er jeg ikke medlem av Ravelry så jeg får ikke sett Selbulua;-)
  Fristes til å forsøke denne!

  SvarSlett
 5. WOW..., så kjapp du er... ;O)
  har ikke kommet noe lengere med Gretel luen min jeg, men jeg får litt blod på tann når jeg ser at du har strikket din ferdig, Den ble veldig, veldig flott. Fargen er aldeles nydelig.

  har lyst til å prøve meg på den andre, den røde, når jeg blir ferdig med Gretel!

  Ha en fortsatt fin kveld!

  SvarSlett
 6. Så stilige disse var! Nydelig mønster og farger. Holder på å hekle ruter til teppe jeg- et evighetsprosjekt virker det som ;)

  Ha en fin kveld videre :)

  SvarSlett
 7. Den ble helt fantastisk kjempelekker! Du kommer til å være den fjongeste damen i nabolaget med de nye raffe luene dine ;-)

  Jeg er helt enig med deg i at det ikke er nødvendig å blokke alt mulig. De fleste plagg blir flotte etter et milobad og flat tørking (og eventuelt en knappenål her og der dersom det er en kant som ruller seg, eller noe sånt...) Men det er vel en skikk som amerikanerne (og engelskmennene?) har og som vi har adoptert via Ravelry?

  SvarSlett
 8. Å, denne ble flott! Digger fletter, jeg også :-) Det blir mange luer på to do listen min etterhvert ser jeg... Jeg har en pause i strikkingen til armen blir litt bedre. Syr istedenfor, ikke dumt det heller, blir ihvertfall fortere ferdig *ler*
  Ha en flott uke!

  SvarSlett
 9. Superfine luer - og sjalet ser ut til å bli veldig vakkert det også! Må nok skaffe den boken!

  SvarSlett
 10. Tack för varningen, sitter just nu med en Damson, mitt första Ysolda-projekt. Enkelt och behändigt, tror det blir årets julklapp, har tre planerade ingen till mig.
  Flätstickning utan hjälpsticka är toppen. Jag tycker det går mkt snabbare. Har Celtic Collection, men har inte stickat något från den ännu. Sitter bara och njuter och drömmer när jag tittar på bilderna.

  SvarSlett
 11. Det er lekre luer begge to syntes jeg, og det er jo godt å ha flere å bytte med. Men rødfargen kledde deg utrolig godt da :-) Takk for tips om FotoVideo - som du skjønner så har jeg ikke vært hjemme så jeg har ikke fått takket før nå. Vi var i Oslo i helgen, så det blir neppe noe nedover igjen neste helg desverre - for dette hadde det jo vært kjempegøy å være med på. Det trengs brøytestikking og vinterstengning av hytta, så det er vel neste helgs planer... Typisk :-)

  SvarSlett
 12. Så flotte luer !! Nydelige farger !

  SvarSlett
 13. Håller helt med! Jag har också fastnat för Ysolda. Jättefin mönster och modeller. Fina mössor, båda två.

  SvarSlett